Het weer in Kuala Lumpur

Op het moment dat het vliegtuig de daling inzet om te landen op Kuala Lumpur International Airport zie je aan de begroeiing al vrij snel dat je in de tropen belandt. Grote oppervlaktes met palmbomen en andere tropische bomen en struiken omringen het vliegveld. Mogelijk dat ook de wolkenpartijen bijdragen aan het typische beeld dat hoort bij de tropen. Kuala Lumpur heeft een tropisch regenwoudklimaat. Voor de kenners onder ons: binnen het Köppen-Geiger klimaatsysteem gaat het om een Af-klimaat.

Temperaturen

In Kuala Lumpur heersen er overdag altijd tropische temperaturen van ten minste dertig graden. Zelfs een flinke regenbui doet de temperatuur niet serieus dalen. Tijdens een tropische bui kun je daarom op twee manieren nat worden: van de regen en van het zweten. De gemiddelde maximumtemperatuur ligt rond de 30 tot 33 graden Celsius. Op z’n warmste wordt het 34-35 graden Celsius. De kans hierop is het hoogst in de maanden februari, maart, april en mei. Omdat Kuala Lumpur bijna omringt wordt door bergen is er zelden sprake van enige wind van betekenis. De kans dat er een aangename verkoelende wind staat is daarom minder groot dan bij steden die direct aan zee gelegen zijn. Als eenmaal de zon onder gegaan is daalt het kwik zeer langzaam. Pas tegen het einde van de nacht wordt de uiteindelijke minimumtemperatuur bereikt. Die ligt vrijwel het hele jaar rond de 22 tot 25 graden Celsius.

Veel gebouwen zijn voorzien van airconditioning. Vooral in hotels, restaurants en winkelcentra zul je te maken krijgen met ruimtes die door middel van airco gekoeld worden. Dat zorgt er wel voor dat er een redelijk verschil in temperatuur tussen binnen en buiten voor kan komen.

Het hoofd koel houden kan dankzij airco's

Regen

Bij een tropisch regenwoudklimaat hoort neerslag. Sneeuw of ijs kunnen niet voorkomen bij dergelijke klimaten, dus is het altijd regen die uit de hemel gevallen komt. Regen valt vaak in de vorm van buien, soms kort van duur maar soms ook grotere regenbuien. Vaak zijn de regenbuien vrij intens. Niet zelden valt er binnen een vrij korte periode relatief veel neerslag. Tijdens de tropische stortregens die soms boven Kuala Lumpur kunnen vallen verandert de stad in een kletsnatte plaats met verkeerschaos en soms ondergelopen straten. De infrastructuur van Kuala Lumpur is niet goed ingesteld op zware regen. Dat heeft vooral te maken met de enorm snelle groei waar de stad mee te maken heeft gehad. Op jaarbasis valt er gemiddeld bijna 2500 millimeter regen. De maanden maart, april, oktober, november en december zijn natter dan de andere maanden. De maanden juni en juli zijn beduidend droger.

Wolken boven Kuala Lumpur

Hoge luchtvochtigheid

In Kuala Lumpur is er altijd sprake van een vrij hoge relatieve luchtvochtigheid. Gemiddeld bedraagt het luchtvochtigheidpercentage tachtig procent. Binnen het hele jaar is er weinig variatie in de gemiddelde cijfers. Wel merk je dat er soms dagen zijn die duidelijk benauwder zijn dan andere dagen. Soms heb je daartegenover geluk en is het wat minder klam dan normaal. De hoge relatieve luchtvochtigheid zorgt ervoor dat de gevoelstemperatuur vaak nog wat hoger ligt dan de werkelijke temperatuur. Het lichaam transpireert onder dergelijke omstandigheden vaak flink. Voldoende en regelmatig drinken (liefst water) is daarom een must als je in Kuala Lumpur bent.

Klimaatstatistieken

Wil je alle klimaatstatistieken en klimaatfeiten van Kuala Lumpur zien? Wil je kijken hoe warm het is en hoe groot de kans is dat je te maken krijgt met regen of juist zonnig weer? Op de website klimaatinfo.nl vind je uitgebreide klimaatinfo over Kuala Lumpur. Daar kun je de klimaattabellen zien waarin klimatologische gegevens staan zoals de gemiddelde maximumtemperaturen, minimumtemperaturen, aantal millimeter neerslag per maand en hoe vaak de zon schijnt.

Bekijk de klimaatinfo van Kuala Lumpur