Reizen naar Kuala Lumpur

De manier om naar Kuala Lumpur te reizen is per vliegtuig. De afstand van ruim tienduizend kilometer overbrug je in de lucht in ongeveer twaalf tot dertien uur. Er is nog maar één luchtvaartmaatschap die rechtstreeks vanaf Amsterdam (Schiphol) naar het internationale vliegveld van Kuala Lumpur vliegt. Dat is onze eigen KLM. Malaysia Airlines vloog vroeger ook rechtstreeks vanaf Amsterdam naar Kuala Lumpur. Na de ramp boven Oekraïne met vlucht MH 17, waarbij veel Nederlandse slachtoffers vielen, raakte Malaysian in een diep dal. Vooral vanuit Nederland daalde de belangstelling om met Malaysian te vliegen in rap tempo. In januari 2016 stopte Malaysian na 35 jaar met de rechtstreekse verbinding tussen Nederland en Kuala Lumpur.

Met een overstap zijn er diverse routes, die soms goedkoper zijn dan de rechtstreekse vluchten. Zo kun je bijvoorbeeld met Emirates via Dubai vliegen of met Etihad via Abu Dhabi. Luchtvaartmaatschappij Cathay Pacific biedt een verbinding via Hong Kong aan. Als je KLM boekt let dan wel goed op het reisschema. Soms is er geen sprake van een rechtstreekse vlucht maar vlieg je bijvoorbeeld via Singapore.

vliegen naar Kuala Lumpur

Vervoer van het vliegveld naar Kuala Lumpur

Kuala Lumpur International Airport ligt op ongeveer zeventig tot vijfenzeventig kilometer van het centrum van Kuala Lumpur. Omdat een groot deel van de afstand via snelweg afgelegd kan worden is de reistijd per taxi ongeveer een uur. Bij rustig verkeer en goede weersomstandigheden kan het nog iets sneller, tijdens de spits kan de reistijd bijna verdubbelen. Als je met de taxi naar de stad wilt reizen moet je bij één van de taxicounters een voucher kopen voor de taxirit. Je betaalt een vooraf bepaalde prijs die gekoppeld is aan je bestemming in Kuala Lumpur. Hoewel taxi’s niet duur zijn in Maleisië is de rit per bus natuurlijk een stuk goedkoper. Houd er dan wel rekening mee dat je reistijd flink op zal lopen en dat de bus uiteindelijk bij KL Sentral (het centraal station van Kuala Lumpur) stopt. Van daaruit zul je alsnog gebruik moeten maken van aanvullend transport om bij je hotel uit te komen.

Via Taxi2Airport kun je vooraf exact zien wat jouw taxirit van of naar de luchthaven kost. Geen stress om de beschikbaarheid of angst om oplichting. Je weet immers vooraf exact wat je kwijt bent en de chauffeur staat op tijd te wachten op de luchthaven of pikt je op de afgesproken tijd op bij je hotel, appartement of elders. Je kunt je taxirit(ten) vooraf online boeken. Annuleren kan ook, als blijkt dat je reis uiteindelijk niet doorgaat!

Bekijk de prijzen op Taxi2Airport voor taxiritten van/naar Kuala Lumpur International Airport

KLIA Express

De snelste manier om in Kuala Lumpur te geraken is met de trein KLIA Express. Iedere vijftien tot twintig minuten vertrekt er een trein vanaf de KLIA hoofdterminal richting KL Sentral, het centraal station in Kuala Lumpur. De totale rit duurt slechts 28 minuten. Daarna zul je in Kuala Lumpur nog wel een taxi of bus moeten nemen naar je eindbestemming. Let op: er vertrekt een monorail vanaf KL Sentral. Je moet dan echter wel wat trappen en straten trotseren voordat je bij het monorail station bent. Met je bagage is dit geen aanrader. Tickets voor de KLIA Express hoef je niet vooraf te reserveren. Je kunt gewoon aan de balie een enkele reis of retour kopen.

Openbaar vervoer

Het openbaar vervoer in Kuala Lumpur bestaat uit metro (LRT – Rapid), Monorail, bussen en treinen. De trein is niet direct bedoeld om je binnen het centrum van Kuala Lumpur te verplaatsen, hoewel er binnen het centrumgebied wel een viertal stations via een spoorlijn met elkaar in verbinding staan. De frequentie van de treinen is echter dermate laag dat de vrijwel parallel lopende metro (Rapid KL) een veel beter alternatief is. De Rapid KL (Light Rail Transit – LRT) vormt samen met de bovengronds rijdende monorail de handigste manier om je te verplaatsen binnen Kuala Lumpur. Een kaartje of muntje koop je voordat je de poortjes doorgaat bij een automaat of aan het loket. De automaten zijn ook Engelstalig en handig te bedienen. Je kunt met munt- en papiergeld betalen.
De bus komt op plekken waar je met de metro of monorail niet altijd kunt komen. Het busnetwerk is soms ondoorzichtig en onbetrouwbaar. Als toerist moet je vrij avontuurlijk ingesteld zijn om met de bus door Kuala Lumpur te reizen.Taxi

Door heel Kuala Lumpur zie je taxi’s rijden. Lokaal worden ze ‘teksi’ genoemd. Bij voorkeur proberen de taxi’s om niet op de meter te rijden. Dit pakt voor de passagier financieel vaak ongunstiger uit dan een vaste prijsafspraak. Probeer ervoor te zorgen dat er dus op de taximeter gereden wordt. Mocht je wel voor een vaste prijs willen gaan zorg ervoor dat je dan goed onderhandelt. Accepteer niet automatisch de vraagprijs, tenzij er meer potentiële klanten dan taxi’s zijn. Taxi’s zijn over het algemeen veilig. Een standaard taxi betekent vaak een vrij kleine Aziatische middenklasser. Omdat de bagageruimte deels benut wordt voor een gastank is de bagageruimte achterin vaak vrij beperken. Als je wat comfortabeler wilt reizen of meer ruimte nodig hebt vraag dan om een ‘premier taxi’.

Taxi in Kuala Lumpur

Auto huren

Net als elders kun je ook in Kuala Lumpur een auto huren. Huurauto’s zijn niet zo duur en ook de brandstofprijzen liggen op een gunstiger niveau dan in de meeste West-Europese landen. Weet echter wel waar je aan begint als je wilt gaan autorijden in Kuala Lumpur. Ten eerste rijdt men hier aan de linkerkant van de weg. Ten tweede is het verkeer redelijk druk en best chaotisch. Als je de weg niet kent in Kuala Lumpur kan het navigeren vrij lastig zijn. Autorijden en parkeerplek zoeken kan in Kuala Lumpur dan ook redelijk wat stress opleveren. Het inhuren van een taxi incl. de chauffeur en brandstof voor een dag of dagdeel is vaak niet veel duurder. Waarom dan moeilijk doen?

Huurauto in Kuala Lumpur