Handig om te weten

Een goede reisvoorbereiding is essentieel voor iedere reis. Wie naar Kuala Lumpur reist die zal bijvoorbeeld willen weten hoe het zit met fooien, paspoorteisen, feestdagen en welke stekkers je nodig hebt voor je elektronische apparatuur. Op deze pagina bieden we allerlei handige reisinformatie die je kunnen helpen bij het plannen van je reis naar Kuala Lumpur. Mocht er hier iets niet vermeld staan dan kun je vaak terecht op fora, gespecialiseerde Kuala Lumpur-sites en in reisgidsen over Maleisië en/of Kuala Lumpur.

Douane & documenten

Met een geldig paspoort kun je Kuala Lumpur (Maleisië) voor een periode van negentig dagen bezoeken zonder dat je er een visum voor nodig hebt. Je paspoort moet bij aankomst wel ten minste zes maanden geldig zijn. Kinderen mogen niet bijgeschreven zijn in het paspoort van een ouder. Zij dienen in het bezit te zijn van een eigen paspoort.

Je mag niet alles zomaar in- of uitvoeren. Zo is het invoeren van drugs en pornografie absoluut niet toegestaan. De grenzen voor belastingvrij invoeren van tabak ligt op 200 sigaretten per volwassene of 50 sigaren. Van sterke drank mag je 1 liter per persoon belastingvrij invoeren. Wie meer dan RM 10.000 aan geld, reischeques of andere valuta bij heeft die moet dat bij binnenkomst declareren bij de douane.

Drinkwater

In Kuala Lumpur is het leidingwater zonder enig gevaar voor de gezondheid te gebruiken als drinkwater. Omdat het water een lichte bijsmaak van chloor heeft kiezen de meeste toeristen voor mineraalwater uit flessen. Lokale mensen koken het kraanwater vaak voordat ze het drinken.

Een flesje koel mineraalwater

Elektriciteit

In Kuala Lumpur is het voltage gelijk aan dat in Nederland: 220-240 wisselstroom. Op de meeste plekken zul je de maken krijgen met de Britse stopcontacten, waarbij je een stekker nodig hebt met drie rechthoekige pinnen. In steeds meer hotels zie je echter hybride stopcontacten verschijnen, waarbij ook onze Europese stekkers gewoon passen. Wie op zeker wil spelen die kan het beste een adapter of zogenaamde wereldstekker meenemen naar Kuala Lumpur.

Entreetickets en tours reserveren

Dankzij gespecialiseerde bedrijven zoals GetYourGuide en Tiqets kun je entreetickets, tours en activiteiten in Kuala Lumpur bekijken en reserveren. Zo ben jij zeker van jouw plaatsje tijdens je vakantie in Kuala Lumpur.

✅ gegarandeerde toegang / deelname
🎟️ skip-the-line tickets
📷 unieke ervaringen in Kuala Lumpur
💳 te reserveren zonder creditcard

entreetickets, activiteiten en tours in Kuala Lumpur via Tiqets

entreetickets, activiteiten en tours in Kuala Lumpur via GetYourGuide

Feestdagen

Een groot deel van de feestdagen in Kuala Lumpur (Maleisië) is gerelateerd aan een religie. Zo hebben de boeddhisten, moslims en hindoes ieder hun eigen feesten en rituelen. Een aantal feestdagen zijn wel landelijk.

Een overzicht van algemene feestdagen in Kuala Lumpur:
1 januari – Nieuwjaarsdag
1 mei – Dag van de Arbeid
3 augustus – verjaardag van de koning
31 augustus – onafhankelijkheidsdag
25 december – eerste kerstdag

Tijdens de islamitische vastenperiode (ramadan) kunnen islamitische restaurants overdag gesloten zijn.

Fooien

De meeste hotels, bars en restaurants rekenen al tien procent bedieningsgeld (service charge) over de eindrekening. Het is niet nodig om daar bovenop nog een extra fooi achter te laten. Bij kleinere eethuisjes is het zelfs ongebruikelijk. Kamermeisjes en kruiers waarderen een kleine fooi wel. Laat voor het kamermeisje RM 5 tot maximaal 10 per dag achter. Kruiers geef je ongeveer RM 5 per koffer of tas.

Taxichauffeurs die op de meter rijden of waarbij je met een vooraf via een loket ingekocht bonnetje rijdt geef je een bescheiden fooi. Afronden naar boven is op z’n plaats. Indien je een vaste prijsafspraak met een taxichauffeur maakt voor een korte rit is een fooi niet nodig. Huur je een taxichauffeur voor een hele of halve dag in dan wordt een fooi zeer gewaardeerd, ondanks dat er sprake was van een vaste prijsafspraak.

Geld

In Maleisië dus ook in Kuala Lumpur betaal je met de Maleisische Ringgit. Dit is de officiële valuta van Maleisië. De wisselkoers tussen de euro en de Ringgit varieert. De afgelopen jaren was 1 Ringgit (MYR) ongeveer 22 tot 24 eurocent waard. Een euro is ongeveer MYR 4,10 tot 4,40 waard. Pinnen kan op diverse plekken in Kuala Lumpur. Houd er wel rekening mee dat banken kosten in rekening brengen voor het geld pinnen in vreemde valuta. Met creditcards kun je in de betere restaurants, winkels en hotels over het algemeen zonder problemen betalen. Op markten en in eenvoudige winkels is dit vaak niet mogelijk.

TIP: Wisselkoers berekenen en Maleisische Ringgit vooraf bestellen
Wil je de huidige wisselkoers van de Ringgit ten opzichte van de euro berekenen? Gebruik dan de valutacalculator van GWK Travelex. Je ziet meteen hoeveel jouw euro waard is op reis. Je kunt via de site meteen je Ringgit bestellen, zodat je bij aankomst in Kuala Lumpur niet eerst op zoek hoeft te gaan naar een geldautomaat. Ook voorkom je de stress dat het te druk is bij de geldautomaat, er geen geld in zit of je bankpas geweigerd wordt. Een vervelend feit is dat geldautomaten bij opnames in het buitenland vaak beperkt zijn in het maximumbedrag dat je per dag op kunt nemen. Dat is meestal een equivalent van ongeveer 250 tot 350 euro.

Bereken hier de wisselkoers van de euro tegen de Maleisische Ringgit en bestel je Ringgit direct online

Lokaal geld

Internet/wifi

De tijd dat je op zoek moest gaan naar een internetcafé is inmiddels verleden tijd. Steeds meer restaurants, hotels en bars bieden hun gasten gratis draadloos internet aan. Ook op stations vind je wifizones. Zowel het internationale vliegveld als de sneltrein er naartoe (KLIA Express) bieden gratis internet via wifi aan.

Kleding

Hoewel Kuala Lumpur een stad in een islamitisch land is, is het geen probleem om er westers zomers bij te lopen. Jurkjes, rokjes, topjes en korte broeken vormen geen probleem in Kuala Lumpur. Men is door de vele toeristen hier wel aan gewend. Wel wordt er van je verwacht dat je de meeste lichaamsdelen bedekt hebt als je een moskee betreedt. Wie Kuala Lumpur bezoekt die moet rekening houden met het warme tropische klimaat dat er heerst. Comfortabele kleding, het liefst van katoen, is ideaal voor in Kuala Lumpur.

Houd er rekening mee dat schoeisel pittige tropische regenbuien kunnen doorstaan. Op slippers lopen kan dan misschien wel comfortabel zijn als het droog weer is, maar op het moment dat er een laag water op de straten te vinden is, is zicht schoeisel vaak wel wat aangenamer.



Taal

De officiële taal in Maleisië is Maleis. Deze taal kent grote verwantschap met Indonesisch. Niet voor niets dat sommige woorden ons bekend in de oren zullen klinken, vooral bij het aanschouwen van menukaarten. Wie de Indonesische keuken goed kent die zal de vrij gemakkelijk door de lijst met gerechten wandelen. Als toerist kun je je met Engels uitstekend redden in Kuala Lumpur. Wij hebben ten minste nog nooit tevergeefs iemand in het Engels aangesproken. Het feit dat men hier goed Engels spreekt is te danken aan de tijd dat Maleisië een kolonie van Groot-Brittanië was.

Tijdsverschil

Kuala Lumpur ligt in de tijdzone UTC+8. Dat betekent dat het in de winter in Kuala Lumpur 7 uur later is dan in Nederland. Omdat Kuala Lumpur geen zomertijd kent bedraagt het tijdsverschil vanaf de laatste zondag van maart tot de laatste zondag van oktober 6 uur in plaats van 7 uur.

Veiligheid

Voor een grote stad is Kuala Lumpur relatief veilig. Als toerist liggen de grootste gevaren op de loer op het gebied van gezondheid. Verbranding als gevolg van de sterke zon, uitdroging en de via muggen overdraagbare knokkelkoorts vormen reële bedreigingen voor de gezondheid. Het gebruik van zonwerende middelen en kleding, het op tijd drinken en het gebruik van antimuggenproducten met DEET zijn actieve manieren om deze risico’s zoveel mogelijk te beperken.

Wat betreft criminaliteit loop je hier dezelfde gevaren als in iedere grotere stad. Zakkenrollers en dieven zijn ook in Kuala Lumpur actief. Een fenomeen dat in Kuala Lumpur toeneemt zijn de zogenaamde bagsnatchers. Bijna geruisloos nadert men het slachtoffer van achter op een scooter, men pakt een tas (of mobiele telefoon of camera) af en scheurt er dan vandoor. Het aantal overvallen (vaak met geweld) neemt helaas ook toe. Wie niet te duidelijk te koop loopt met dure spullen en rustige steegjes en straten ontwijkt in het donker die zal hier niet zo snel mee te maken krijgen.