Eten en drinken in Kuala Lumpur

Maleisië ligt op een knooppunt van verschillende Aziatische culturen. Deze gemengde samenleving uit zich onder andere in een heerlijke Maleisische keuken die een mix vormt van veel lekkernijen die in de omringende landen te vinden zijn. Eten is een zeer belangrijk element in het dagelijks leven in Kuala Lumpur. Niet voor niets is ‘of je al gegeten hebt’ de eerste vraag die je krijgt als je Maleisische mensen thuis bezoekt. In Kuala Lumpur wordt altijd en overal gegeten. Een uitzondering vormt de vastenperiode ramadan. Tijdens deze islamitische vastenmaand zijn veel eethuizen en restaurants overdag gesloten.

Maleisische keuken

De Maleisische keuken is een samensmelting van omringende keukens. Soms uit zich dat in gerechten waarin elementen van andere keukens samenkomen, soms is er sprake van een Maleisische variant op gerechten uit omringende landen en vaak eet je in Kuala Lumpur ook gewoon gerechten die echt kenmerkend zijn voor een bepaald land. Voorbeelden hiervan zijn Chinese dimsum, Indiase tandoori chicken en Indonesische rendang daging.Wie van Aziatisch eten houdt die komt in Kuala Lumpur helemaal aan zijn trekken. Het is een walhalla aan heerlijke gerechten die bij de fijnproevers een glimlach op het gezicht zal toveren. Hét gerecht wat op praktisch elke hoek van de straat geserveerd wordt is nasi lemak. Dit is rijst die gekookt is in kokosmelk. Het wordt daarna geserveerd met ansjovis, ei, inktvis, komkommer en sambal.

Lekker wokken
De Chinese keuken is ook vertegenwoordigd in KL

Waar eten?

Het maakt in Kuala Lumpur niet zoveel uit waar je eet. De meest eenvoudige eetstalletjes en hawkers bieden voor weinig geld heerlijk eten dat wat betreft smaak misschien de met veel poespas geserveerde gerechten in de duurdere restaurants overstijgt. Kuala Lumpur is één van de weinig tropische steden waar je het eten op straat redelijk veilig is. Maleisië kent vrij strenge regels op het gebied van voedselhygiëne. Toch is het niet te vermijden dat bepaalde bacteriën zich via voedsel verspreiden met bijvoorbeeld reizigersdiarree als gevolg. Die kans is echter ook in de betere restaurants aanwezig. Vaak is het gewoonweg een kwestie van pech hebben. Waar je wel rekening mee moet houden is dat bij voedsel dat ongekoeld en onverhit onderdeel is van een minibuffet (je zult ze genoeg aantreffen in Kuala Lumpur) een goede bron is voor bacteriën. Omdat het drinkwater in Kuala Lumpur ‘veilig’ is kan eten dat gespoeld wordt met dit water niet door leidingwater besmet worden met bacteriën.

Keuze uit verschillende Aziatische gerechten

Satay

Volgens satéliefhebbers is de Maleisische saté (satay) misschien wel de beste van de wereld. Het kippen- of rundvlees is vaak heerlijk gekruid en behoeft eigenlijk al geen saus meer. Ware het niet dat de bij de vleesstokjes geserveerde pindasaus zo heerlijk is dat je deze niet kunt laten staan. Satésaus is in Maleisië vrij dik van structuur, aangenaam pikant en licht zoet. Persoonlijk vinden wij deze pindasaus het meest in balans als je hem vergelijkt met dezelfde saus in omringende landen. Satay wordt vaak aangeboden als mixed satay (zowel kip als rund). Een portie satay hoort volgens goed gebruik geserveerd te worden met blokjes komkommer, stukjes rode ui en rijstkussentjes (nasi himpit). Op die manier heb je een mooie combinatie van warm & koud en pittig & verkoelend op je bord.

Heerlijke stokjes met vlees: Maleisische saté

Drinken

Maleisië is een overwegend islamitisch land. Het nuttigen van alcohol is daarom voorbehouden aan toeristen en sommige minderheden in Kuala Lumpur. Bier of wijn drinken bij de eetstalletjes kun je dan ook vergeten. Voor alcoholische dranken moet je vooral naar bars en restaurants die zich in hotels bevinden. Verder zijn er in Kuala Lumpur ook een aantal bars, clubs en restaurants te vinden die zich vooral op toeristen en westerlingen richten. Hier wordt vak ook alcohol geserveerd. Voor de prijs hoef je niet bang te zijn. De prijzen voor bier, wijn en sterke dranken liggen vaak niet veel hoger dan wat je in andere grote steden betaalt. Wie goed oplet en zijn/haar cocktail of andere drankje tijdens een happy hour bestelt doe kan zelfs vrij goedkoop uit zijn.

De lokale mensen drinken vooral verse vruchtensappen, het sap van jonge kokosnoten, thee en koffie. Melk in je koffie? Houd er rekening mee dat kopi susu geschonken wordt met een vrij zoete gecondenseerde melk.