Bezienswaardigheden in Kuala Lumpur

Wie Kuala Lumpur bezoekt die hoeft zich niet te vervelen. Sfeervolle straten, mooie gebouwen, prachtige stukjes natuur, musea en andere bezienswaardigheden… Kuala Lumpur heeft het. Wie al het moois van Kuala Lumpur wil bezoeken die heeft waarschijnlijk minstens meerdere dagen tot een week nodig om echt alles te zien. Op deze pagina bieden we een selectie uit de attracties en hotspots van Kuala Lumpur. Wie op internet gaat zoeken die kan nog wel wat meer vinden. Wie in Kuala Lumpur is doet er verstandig aan om het toerismekantoor aan Merdeka Square binnen te lopen voor brochures, toeristische kaarten en eventueel advies.

Reserveer je entreetickets en tours

Dankzij gespecialiseerde bedrijven zoals GetYourGuide en Tiqets kun je entreetickets, tours en activiteiten in Kuala Lumpur bekijken en reserveren. Zo ben jij zeker van jouw plaatsje tijdens je vakantie in Kuala Lumpur.

✅ gegarandeerde toegang / deelname
🎟️ skip-the-line tickets
📷 unieke ervaringen in Kuala Lumpur
💳 te reserveren zonder creditcard

entreetickets, activiteiten en tours in Kuala Lumpur via Tiqets

entreetickets, activiteiten en tours in Kuala Lumpur via GetYourGuide

Winkelcentra

Kuala Lumpur is een uitstekende plek om lekker te gaan shoppen. Er zijn de afgelopen jaren meerdere moderne shopping malls verschenen in de stad. Twee mooie voorbeelden hiervan zijn Suria KLCC en Pavilion. Het winkelaanbod in de grotere winkelcentra is hoofdzakelijk internationaal georiënteerd. Dat betekent dat je veel winkels zult zien die ook in andere steden en landen aangetroffen worden. Prijstechnisch is Kuala Lumpur niet veel interessanter dan winkelen in Nederland, hoewel er soms wel enkele procenten prijsverschil kan zijn met wat je bij ons betaalt.

Houd er rekening mee dat je niet zomaar onbeperkt goederen belastingvrij mee mag nemen naar Nederland. De Nederlandse douane kan je bij aankomst controleren.

Chinatown

Jalan Petaling (Petaling Street) is het hart van de levendige wijk Chinatown. Dit is de buurt waar het grootste deel van de bevolking uit Chinezen bestaat die zich in de afgelopen decennia in Kuala Lumpur gevestigd hebben. Chinatown is één van de meest sfeervolle stukjes van Kuala Lumpur. In Petaling Street kun je naar hartenlust winkelen. De kraampjes en winkels bieden allerlei handelswaar aan van goedkope souvenirs tot namaaktassen en lokale lekkernijen. Pas wel op als je door deze straat loopt, want hoewel je denkt in voetgangersgebied te lopen rijden de taxi’s en andere auto’s gewoon tussen de kramen door.

Petaling Street in Chinatown

Tempels

n Kuala Lumpur vind je meerdere tempels zoals de Sin Sze Si Ya Temple, de Sri Mahamariamman Temple en de Guan Yin Temple. Een bezoek aan minstens één van deze tempels is een must als je in Kuala Lumpur bent. De sfeer is, mede dankzij de vele offers die er gebracht worden, indrukwekkend te noemen. Onze favoriet in Kuala Lumpur is de Guan Yin Temple die ten noorden van Kuala Lumpur City Centre te vinden is.

Tempel in Kuala Lumpur

Islamic Arts Museum

Het museum over de islamitische kunst en cultuur biedt een vrij indrukwekkende permanente expositie. Wie interesse heeft in deze prachtige cultuur die moet een bezoek aan dit achter de National Mosque gelegen museum zeker inplannen tijdens een trip naar Kuala Lumpur.

KL Tower

Menara KL oftewel KL Tower is de communicatietoren van Kuala Lumpur. De 421 meter hoge toren is inmiddels een icoon in het hart van Kuala Lumpur. Omdat KL Tower op een heuvel steekt de top hoger boven de skyline van Kuala Lumpur uit dan de hogere Petronas Twin Towers. KL Tower heeft een observatiedek op 274 meter hoogte. Tegen betaling kun je hier genieten van een prachtige uitzicht over Kuala Lumpur.

Door je tickets vooraf online te kopen kun je de eventuele wachtrijen ontlopen en kun je snel naar boven.

koop je KL Tower tickets hier via internet

O ja, wat misschien wel handig is om te weten als je KL Tower wilt gaan bezoeken:

– De toren ligt op een heuvel. Als je overdag naar de ingang wilt lopen dan kan dat voor mensen met een slechte conditie best zwaar zijn vanwege het tropische weer.
– Het uitzicht is van achter glas. Dat heeft gevolgen voor het fotograferen. Als het donker is dan kunnen reflecties van licht binnen invloed op je foto’s hebben.

KL Tower

KL Bird Park

In Lake Gardens ligt een enorm vogelpark waar je tussen ongeveer drieduizend hoofdzakelijk tropische vogels kunt wandelen. KL Bird Park behoort tot de topattracties in de buitenlucht. In het weekeinde kan het hier daarom vrij druk zijn. Wie op een doordeweekse dag naar het KL Bird Park gaat die heeft weinig last van andere bezoekers.

KL Bird Park

Batugrotten

Een uitstapje dat door redelijk wat KL-bezoekers gedaan wordt is die naar de Batugrotten. Dit is een verzameling grotten die ongeveer vijftien kilometer ten noorden van de stad liggen. Veel auteurs die over Kuala Lumpur geschreven hebben noemen de Batugrotten een absolute must-see als je de stad bezoekt. Wij zijn het daar niet helemaal mee eens. Als je voldoende tijd hebt dan is een bezoek zeker wel de moeite waard, maar als je slechts één dag in Kuala Lumpur bent is het waarschijnlijk beter om de focus op het centrum te houden.

De meest bezochte grot is de Tempelgrot. Dit is de grootste grot met een hoogte van ongeveer honderd meter en een lengte van zo’n vierhonderd meter. Het meest indrukwekkende aan deze grot is misschien wel de trap van maar liefst 272 treden met daarnaast het enorme beeld van de oorlogsgod Murugan. Pas op als je etenswaren bij je hebt, want de makaakapen hebben het daarop gemunt. Deze harige criminelen zijn erg behendig in het stelen van je spullen.

De handigste manier om de Batugrotten te bezoeken is door middel van een georganiseerde excursie. Een privétrip naar de grotten is vrij goedkoop en je hebt een gids bij die je van alles vertelt over de grotten.

Bekijk de privétour naar de Batugrotten

Ingang van de Tempelgrot

KLCC Park

Centraal in Kuala Lumpur City Centre ligt het KLCC Park. Dit fraai aangelegde park is een populair stuk groen in Kuala Lumpur. Overdag is het vooral het domein van zakenmensen, toeristen en in het weekeinde gezinnen of moeders met kinderen. De centraal in het park gelegen speeltuin en kinderzwembad zijn populair onder ouders met jonge kinderen. Tegen de avond wordt het park steeds drukker. Wandelaars, joggers en toeristen die de Petronas Twin Towers op de foto vast willen leggen komen dan naar het KLCC Park.

KLCC Park

Merdeka Square

Merdeka Square kan als het hart van Kuala Lumpur gezien worden. Op 31 augustus 1957 werd op deze plek voor het prachtige Sultan Abdul Samad-gebouw de Maleisische vlag voor het eerst gehesen. Tot die tijd was dit het groene veld van de cricketclub Selangor Club Padang. Sindsdien is deze plek omgedoopt in Dataran Merdeka ofwel het vrijheidsplein. Het ruime open karakter van het plein en de fraaie gebouwen rondom het plein maken dit één van de mooiere plekken in Kuala Lumpur.

Het hart van KL: Merdeka Square

Lake Gardens

Het oudste stadspark van Kuala Lumpur is Lake Gardens. Aan dit park zijn een aantal bezienswaardigheden te vinden zoals de orchideeëntuin, het KL Bird Park en het Planetarium. Wie Lake Gardens als toerist bezoekt die moet wel rekening houden met matige plattegronden/kaarten en soms ronduit verwarrende wegwijzers.

SkyBar

Dé reden om een kamer in het Traders Hotel te boeken is de mogelijkheid om een kamer te reserveren met een prachtig uitzicht op de Petronas Twin Towers. Wie elders verblijft kan toch genieten van het panoramisch uitzicht vanuit dit hotel. Op de 33e verdieping vind je de SkyBar, volgens ons één van de betere hotelbars ter wereld. De combinatie van een sprookjesachtig uitzicht, een zwembad in de bar en uitstekende hapjes en drankjes maken van de SkyBar één van onze favoriete plekjes in Kuala Lumpur.

Bekijk prijzen van kamers in het Traders Hotel

Skybar in het Traders Hotel

Bukit Bintang

Binnen de Golden Triangle ligt Bukit Bintang. Dit is de plek waar winkelen, uit eten en uitgaan samenkomen in enkele vierkante kilometers. Als je op zoek bent naar het meest levendige stuk van modern Kuala Lumpur dan moet je hier zijn. Bukit Bintang wordt daarom vaak als het hart van Kuala Lumpur gezien. Niet voor niets dat het maandelijks ongeveer 2,5 miljoen bezoekers trekt. Populair winkelcentrum in dit deel is Pavilion. Behalve honderden winkels is dit ook de plek waar verschillende wereldkeukens samenkomen. Om uit te eten is Pavilion dan ook enorm populair onder locals, expats en toeristen.

Kuala Lumpur City Gallery

Aan Merdeka Square is in een uit 1899 stammend gebouw de Kuala Lumpur City Gallery gevestigd. Wie in de buurt is zal waarschijnlijk al aangetrokken worden door het I♥KL kunstwerk dat zich naast de entree bevindt. Kuala Lumpur City Gallery doet dienst als een toeristisch centrum. Hier kun je terecht voor informatie, gratis toeristische wandelkaarten en brochures. Ook kun je je hier inschrijven voor gratis stadswandelingen of een fiets huren om Kuala Lumpur per tweewieler te ontdekken.

Historisch centrum

Het oude centrum van Kuala Lumpur is grotendeels vervangen door winkelcentra, kantoorgebouwen en andere meer recente bouwwerken. Gelukkig zijn niet alle oudere panden in het oude centrum ten prooi gevallen aan de modernisering van de stad. Met name in de wijken Little India en Chinatown zijn er nog een groot aantal koloniale panden intact. De meeste van deze huizen hebben een commerciële functie. De pracht zit hem in de gevels boven de winkels en kantoortjes. Wie goed kijkt herkent in sommige gevels accenten die voortkomen uit de Nederlandse architectuur. Erg fraai is het schaalmodel van Greater Kuala Lumpur met de bijbehorende multimediale presentatie. Het bezoek hieraan is gratis.

Het historisch centrum van Kuala Lumpur

Jamek Moskee

Kuala Lumpur is ooit ontstaan op de plek waar de rivieren Klang en Gombak samenkomen. Op dit kruispunt is in het jaar 1909 de Jamek Moskee gebouwd. Tot de opening van de Nationale Moskee in 1965 is deze Jamek Moskee de belangrijkste moskee van het land geweest. De moskee is onder fraaie architectuur gebouwd, waarbij de ontwerper zich vooral heeft laten inspireren door de Mogolcultuur uit Noord-India.

Petronas Twin Towers

Wie voorzien is van een gezonde portie algemene kennis die zal bij het aanschouwen van een foto van de Petronas Twin Towers deze vrijwel direct herkennen als zijnde ‘die tweelingtorens in Kuala Lumpur’. De twee identieke torens zijn in de jaren negentig van de vorige eeuw gebouwd. Op het moment dat de 88 verdiepingen tellende torens klaar waren vormden de samen het hoogste gebouw ter wereld. Deze titel hebben ze vijf jaar weten te behouden totdat Taipei 101 deze titel overnam. Naar onze mening zijn de gebouwen het mooiste vanaf de buitenkant. Veel toeristen nemen echter enorm veel moeite om één van de dagelijks twaalfhonderd beschikbare toegangskaarten voor de luchtbrug tussen de twee torens te bemachtigen. Hoewel het uitzicht zeker mooi is vanaf deze luchtbrug ter hoogte van de 41e verdieping, zijn er betere of eenvoudigere plekken te vinden in Kuala Lumpur om van een fraai uitzicht te genieten.

TIP
Om wachtrijen te ontlopen en teleurstellingen te voorkomen raden we aan om zogenaamde skip-the-line tickets te lopen. Door vooraf je entreekaarten via internet te regelen ben je zeker van je plekje tijdens de een rondleiding door Petronas Twin Towers.

De Petronas Twin Towers zijn het symbool van Kuala Lumpur